Vse, kar potrebujete za popoln večer s prijatelji.
Povabiti prijatelje k nam domov je vedno lepo in prijetno doživetje. Srečanje, prežeto s smehom in iskrivim pogovorom, je namenjeno obujanju spominov in ustvarjanju novih vezi – sproščeni trenutki ob dobri hrani nas namreč še bolj povežejo. Če nimate časa za pripravo pogostitve/hrane, vas lahko reši Lidlova bogata Deluxe ponudba. Da ne bi vse popoldne pripravljali priboljškov ali pol časa, namenjenega druženju, preživeli v kuhinji, v Lidlu izberite hladni prigrizek, nekaj enostavnih sestavin za topli krožnik in še nekaj za sladkosnede. Naš namig: slastni angleški sir cheddar, širok izbor odličnih paštet, hitro pripravljene testenine in portugalska sladica pastéis de nata (Belém). Cheddar je nedvomno najbolj priljubljen angleški sir; izhaja iz istoimenske vasice v grofiji Somerset v jugozahodni Angliji, danes pa ga izdelujejo po vsem svetu, od Amerike do Nove Zelandije. Poltrdi polnomastni sir močnejšega okusa z zorenjem postaja izrazitejši in pikantnejši. Obstaja v mlečno beli in oranžno rumeni različici; zanj uporabljajo naravno barvilo anato, pridobljeno iz semena rastline annatto, ki raste v tropskem delu Amerike. Iz semena pridobijo prah ali pasto, oboje se uporablja kot barvilo ali začimba, hrano obarva od rumene do oranžno rdeče in ji doda rahel vonj po popru in muškatnem oreščku. Pred prihodom gostov sir vzamemo iz hladilnika, narežemo na kocke in pustimo vsaj pol ure na sobni temperaturi. Ker je močnejšega okusa, ob dobrem kruhu ponudimo še izbor premium paštet in belo vino polnejšega telesa, prijetne svežine ali suho rosé vino.
Okusi Lidlove Deluxe ponudbe bodo nedvomno obogatili druženje, tudi če se odločimo za topli krožnik. Preproste, a vrhunske sestavine zagotavljajo slastno jed, denimo testenine, prelite z bogato omako iz gob. Pripravimo jih tako, da vroči mešanici olja in masla dodamo drobno narezano čebulo. Ko postekleni, dodamo na hitro sprane lisičke in jurčke iz slanice ali pa uporabimo zamrznjene lisičke ali mešanico sedmih vrst gob – okus in tekstura bosta prav takšna, kot da smo jih ravnokar nabrali. Dodamo približno 1 dl sladke smetane, pustimo, da vse skupaj dobro prevre, premešamo, dodamo kuhane testenine, posolimo, popramo in jed je pripravljena.
Za sladico priporočam najbolj znane portugalske jajčno-smetanove kolačke, prvič narejene pred kar 300 leti v Belému, predmestju Lizbone. Za obiskovalce portugalske prestolnice sta obvezna obisk Beléma in ogled impozantnega spomenika pomorščakom, ki so ga postavili kot poklon tamkajšnjim morjeplovcem – Vascu da Gami, ki je plul v Indijo, Pedru Álvaresu Cabralu, ki je osvojil Brazilijo, Ferdinandu Magellanu, ki je prvi obkrožil svet ... Morjeplovci, ki so odhajali na svoja dolga čezmorska potovanja, so s trgovino z začimbami, sladkorjem, tekstilom itd. od konca 15. do začetka 17. stoletja pripomogli, da je postala Lizbona zelo pomembna in bogata. Slavna sta tudi mogočni stolp Belém in samostan Jeronimos, v katerem so začele nune v 16. stoletju delati in prodajati znamenite pastéis de Belém. Ker so jajčne beljake potrebovale za škrobljenje oblačil, jim je ostajalo veliko rumenjakov, te pa so uporabile za izdelavo sladice, ki je krasna kombinacija hrustljave »školjke« iz maslenega testa in jajčne kreme z dodatkom vanilje. Ko je oblast leta 1820 zaprla samostan, so nune recept prodale sosednji rafineriji sladkorja. V isti hiši, v kateri je sedaj slaščičarna Casa Pastéis de Belém, nasledniki takratnega lastnika že od 1837. neprekinjeno izdelujejo te popularne kolačke – celo do 80 tisoč na dan.
Znameniti portugalski kolački so v Lidlu že pripravljeni, najdete jih v zamrzovalniku, doma jih le še spečete v pečici. Če pa bi se radi preskusili v njihovi pripravi, je tu recept.
Za 24 hrustljavih kolačkov:
pekač za mafine
1 paket odmrznjenega listnatega testa (2 plošči), ki ga hranimo v hladilniku
Krema:
8 rumenjakov
6 jedilnih žlic sladkorja
ščepec soli
840 ml polnomastnega mleka
120 ml sladke smetane
4 jedilne žlice ostre moke
3–4 trakci limonine lupine
1 cimetova palčka
1 strok vanilje
Priprava:
V posodi zmešamo rumenjake, sladkor, moko, sol ter dodamo malo mleka, da je zmes tekoča. Preostalo mleko in smetano zlijemo v lonec in grejemo na zelo nizki temperaturi. V mleko dodamo cimet, vaniljo in trakove limonine lupine. V mlačno mleko dolivamo jajčno zmes in neprestano mešamo. Na srednjem ognju kuhamo približno 8 minut, krema ne sme prehitro zavreti. Ko je gosta kot puding, je nared. Pokrijemo jo s folijo za živila, da se na površini ne naredi skorjica. Plošči iz listnatega testa oblikujemo v klobaso. Odrežemo približno 2 cm širok košček in ga oblikujemo v krog, z njim obložimo luknje v pekaču za mafine. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Testene skodelice napolnimo s kremo in pečemo 20–25 minut, da se na vrhu naredi zlato rjava skorjica. Najbolje je, če kolačke postrežemo mlačne, da pridejo do izraza vsi nežno mlečni okusi.
Za več enostavnih in slastnih receptov obiščite Lidlovo spletno stran z recepti. Dober tek!
Mira Šemić, sommelierka, vinska akademikinja