Text And Image Section

ROSÉ VINA

Roséji, ki zadnja leta ponovno postajajo trendovski, nastanejo na tri načine. V Evropi sta kot uradna procesa pridelave roséjev priznana postopek preproste maceracije in t. i. postopek „puščanja krvi“ ali „krvavenja“. Pri prvem vinar rdeče grozdje najprej da v stiskalnico, nato vino pusti, da počiva na grozdnih kožicah. Pri drugem postopku po le nekajurni maceraciji, ko vino počiva na grozdnih kožicah, vinar iz posode odtoči približno 15 % mošta, nato pa ravna po običajnem postopku za pridelavo rdečih vin. Iz odtočenega dela nato z izbranim postopkom (najpogostejši je t. i. samotok) dokončno izdela rosé. Tretji način, to je preprosto mešanje belih in rdečih vin, je razširjen predvsem v ZDA, v Evropi pa ni priznan, in zato roséjev, pridelanih na ta način, med evropskimi proizvajalci ne boste našli.

Rosé vino je pridelano samo iz grozdja rdečih sort, od pridelave rdečih vin pa se postopek razlikuje v tem, da grozdje takoj stisnemo ali pa je stik mošta z jagodnimi kožicami zelo kratek.