Lidl Slovenija | Preprosto več za vas
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Popolni sladki grižljaji brez truda

Konec leta prinaša še hitrejši življenjski tempo in dodatne obveznosti, vseskozi smo v akciji, v službi smo prezaposleni, doma ravno tako kar naprej hitimo in postajamo ujetniki natrpanih urnikov. Kot bi rekli avtomobilisti – vse gre v peto prestavo.

Tudi če se bosta s partnerjem dogovorila, da bo poskrbel za nabavo slanih dobrot, prigrizkov in sestavin za resnejšo kuho, še vedno ostane veliko dela, ki nas čaka pred prazniki, od okraševanja do iskanja drobnih daril za sorodnike in prijatelje. Se tudi vi ubadate z večnim vprašanjem, kaj bo na mizi sladkega? Čeprav se veselite, da boste pekli kolačke, piškote, delali najrazličnejše kreme, torte ..., vam za tovrstno ustvarjanje zmanjkuje časa. Zavedate se, da domači obožujejo sladke grižljaje, ne morete pa si niti predstavljati, da boste imeli mirno popoldne za precizno pripravo občutljivih makronov. Pa vas kot žarnica v reklami prešine: v Lidlu imajo izvrstno Deluxe ponudbo! Problem je rešen. Pokukajte v Lidlove hladilnike in zamrzovalnike, presenečeni boste nad bogato izbiro.


Začnimo z omenjenimi makroni, rahlimi, puhastimi marcipanovimi kolački, narejenimi iz mletih mandljev in meringe. Sredi 16. stoletja so jih v Francijo prinesli kuharji Katarine Medičejske, takrat so bili to rahli, enostavni piškoti brez polnila. Šele v začetku 19. stoletja so »lupinici« sestavili in vmes dodali kremno ali marmeladno polnilo. Še sto let je moralo miniti, da so v Parizu ustvarili večbarvne makrone, kot jih poznamo danes. Ogromno je okusov, od vanilje in šampanjca do kave, pistacije, matcha čaja, pasijonke, čokolade … Skratka, za vse okuse. Ni jih enostavno pripraviti, saj morajo imeti ravno pravšnjo skorjico in mehko sredico, Lidlova ponudba je zato več kot dobrodošla.

Vzamete lahko crème brûlée (zažgana smetana), okusno bogato kremo iz jajc in smetane, ki je povrhu posuta s sladkorjem. Preden ga postrežemo, ga karameliziramo z gorilnikom. In čeprav priprava znamenitega italijanskega tiramisuja ni zahtevna – sladico iz piškotov, prepojenih z močno kavo, in kremo iz stepenih jajc in sira mascarpone enostavno serviramo na krožnike ali jo pripravimo v kozarcih in za svežino dodamo drobno jagodičevje –, je odličen na voljo v Lidlu. Tam najdete tudi zamrznjene slastne torte. Preden jih boste ponudili, jih pustite 4 ure na sobni temperaturi, nekaj več časa potrebujejo v hladilniku in – voilà! Navdušile vas bodo s kremoznostjo in finim okusom. Izberete lahke sirne z belo čokolado in drobnim sadjem ali čokoladno z lešniki. Smetanove so s stračatelo in višnjami ali s panakoto in breskvami. Če ste ljubitelj močnejših kakavovih okusov, izberite čokoladni vulkan (lava cake), popularno francosko sladico, narejeno iz pečenega čokoladnega biskvita s tekočo čokoladno sredico. Poskusite tudi različico s finim polnilom iz bele čokolade ali pistacije. Pogrejte jih in jim tik pred postrežbo dodajte sveže stepeno smetano, listič mete ali kepico sladoleda.


Prazniki ne smejo miniti brez prave slovenske potice ali italijanskega panettona! Polkilogramska Deluxe orehova potica je bogata in slastna, celo s 70-odstotnim polnilom, panettone pa je lahko s kakavovo kremo in kremo bele čokolade, s pistacijevim polnilom ali z dvojno čokolado, torej prelit s čokolado in polnjen s čokoladno kremo. Odlična izbira za vse tiste, ki bi nekaj sladkega, a preštevate kalorije, je sadni kruh, stisnjen hlebček iz datljev in orehov ali iz suhih fig in mandljev. Za bogat in močan okus bo zadostoval majhen grižljaj, ki vas bo razveselil in potešil. Še namig: postrežete ga lahko tudi ob dobrem siru in kozarcu sladkega vina.


Mira Šemić, kulinarična poznavalka in vinska akademikinja