
Okusi, ki nas popeljejo na Tajsko
Vplivi etnične kulinarike so se pred dobrimi 30 leti razširili po vsem svetu. Potovanja in počitnice v Aziji ali Južni Ameriki so očarali ljudi s svojimi okusi, drugačnimi začimbami, manj znanimi plodovi. Eksotične začimbe in mešanje vplivov tudi pri pripravi klasičnih krožnikov so ustvarili nove, raznolike stile v pripravi izvrstne hrane. Kot gobe po dežju so vznikale nove restavracije etnične kulinarike.

Tajska hrana, jedi z ogromno zelenjave, s plodovi morja, iz vseh vrst mesa, testeninami, rižem, z bogato paleto barvnih odtenkov je izredno priljubljena. Čas priprave je vedno zelo kratek, s čimer ohranijo naravno kakovost in barvo surovin ter okuse, ki jih mojstrsko prepletajo v slastno harmonijo. Tradicionalna tajska kulinarika se deli na štiri kategorije: tom – kuhane jedi, yam – solatni krožniki, tam – jedi iz drobno nasekljanih ali potolčenih sestavin, in kaeng – različni kariji. Skozi stoletja so jo oblikovali vplivi sosednjih dežel, Kambodže, Laosa, Malezije in še posebej Indije. Uporabe številnih začimb na različne načine so se Tajci učili od Indijcev, prav tako so prevzeli pripravo tisoč in ene vrste karija. Lahko rečemo, da sta najpomembnejši dve sestavini – riž in čili paprike. Čilija niso poznali do 16. stoletja, ko so ga v Azijo prinesli na španskih in portugalskih ladjah; pripeljali so tudi koruzo, paradižnike, ananas, bučo, arašide, akažu, papajo, plodove iz tedaj nedavno odkrite Amerike.
Celotno tajsko kulinariko lahko geografsko razdelimo na pet regionalnih kuhinj, od hladnega severa, kjer je bil močan vpliv sosednjega Laosa, do tropskega juga, obdanega z valovi morja; od zelenjave in mesa do eksotičnega sadja, gamberov, rib, školjk in jastogov. Posebna, Royal, kraljevska kulinarika je skupek vseh petih, le da so sestavine vrhunske kakovosti in svežine, posebna skrb je namenjena tudi prezentaciji krožnikov in dekoraciji.

V Lidlu boste našli veliko sestavin za pripravo znanih tajskih jedi in tudi že gotove jedi. Za okusno predjed si privoščite dim sum cmočke (zamrznjene ali iz hladilnika), sveže spomladanske zavitke z zelenjavo ali svinjino. Ne bo se vam težko izkazati kot dober kuhar, saj boste v Lidlu dobili tako sestavine kot ideje, kaj pripraviti, ko se boste sprehajali med policami in boste denimo zagledali tako jasminov kot črni riž, na Tajskem oba zelo priljubljena. Za pripravo domišljenih, dodelanih jedi imate na voljo sezamovo ali arašidovo olje, riževe ali vok rezance, aromatično kokosovo mleko ali vodo, tri vrste paste za priljubljeni kari (rdečo, zeleno, massaman), tudi tajsko omako za pad thai ali sladko čili omako. Za sladko poglavje sta tu liči in mango, svež ali v pločevinki, pa tudi sadni desert s pasijonko. Za ljubitelje piva ponujajo znano tajsko chang pivo.
In kakšno vino postreči k tej pekoči, kisli, slani in sladki kulinariki z ogromno umami okusov, ki so ga dodatno pridobili s pogosto uporabo omake iz fermentiranih rib in škampov, pekočih in aromatičnih omak ter paste iz česna, čilija, kozic, limete, popečenih arašidov? Za spremljavo vsega tega potrebujete ognjevito herbalno in sadno vino izražene svežine in mineralnosti – odličen je mladi sveži sauvignon srednjega telesa. Ob govejem kariju lahko ponudite rdeče vino izrazite sadnosti in svežine ter malo mehkih taninov.