
Grška pojedina iz Lidla
Grška kulinarika je najstarejša v Evropi, številne priljubljene jedi pa še danes pripravljajo tako kot pred tisočletji, v stari Grčiji, ko so to počeli kuharji svobodnjaki za velike gostije premožnih veljakov. Oblikovala se je pod vplivom geografskih razmer in sosednjih držav. Visoke gore in bogati gozdovi so narekovali gojenje ovac in koz, kar je vplivalo na mesne navade Grkov – svinjine in govedine porabijo veliko manj. Zelo dolga obala in številni otoki negujejo hrano, pogojeno s še vedno bogatim morjem oz. pestro izbiro morskih plodov. K popularnosti grške kulinarike so pripomogle številne izvrstne sestavine, denimo kakovostno in raznoliko oljčno olje, ki se uporablja pri vseh jedeh, mnoge začimbe in dišavnice ter ogromna izbira zelenjave in sadja. Unesco je mediteransko kuhinjo, ki velja za najbolj zdrav način prehranjevanja na svetu, leta 2013 uvrstil na seznam svetovne kulturne nematerialne dediščine.

Skoraj vsako mesto, vsak otok ima kakšno svojo specialiteto. V okusih grške kulinarike lahko uživate v vsakem večjem mestu, od Sydneyja do New Yorka, kamor so jo prinesli grški priseljenci. Ustvarili so celotne četrti, v njih živijo podobno kot v domovini, njihove številne restavracije z bogato ponudbo privlačijo tudi druge ljudi. Tako kot v Grčiji je glavni obrok večerja; strežejo jo po 21. uri, ko se srečujejo sorodniki in prijatelji. Zelo veliko je tradicionalnih jedi, ki jih poznamo tudi mi in jih z veseljem pripravimo. Večina Grkov prisega na prvi del Sokratove misli: Nekateri živijo, da bi jedli, drugi pa jedo, da bi živeli.
Stari Grki so prakticirali druženje s prijatelji ob srkanju pijače in to imenovali simpozium. Meze so majhni grižljaji, od rib in sirov do solat, oliv in suhega mesa. Zelo znana tipična jed je fava iz rumene leče; kuhajo jo z nasekljano čebulo, začimbami, česnom, limonovim sokom in oljčnim oljem ter vse dobro pretlačijo v gosto kremozno pasto. Lahko se maže kot humus in je zelo priljubljena predjed ali priloga zelenjavnim in ribjim jedem.

Stifado je tradicionalni grški golaž. Pripravljajo ga v keramični posodi, v kateri meso ali hobotnico z dodatkom paradižnika, majhnih čebulic, vina in cimeta počasi dušijo v pečici. Souvlaki je najbolj popularna hitra ulična hrana. Gre za ražnjič iz različnih kosov mesa, popečen na žaru, ob njem servirajo pito. Keftedes so mesne kroglice iz mletega mesa z dodatkom čebule, česna, peteršilja, origana, mlete kumine, krušnih drobtin in malo sveže mete. Kleftiko je jagenjček, počasi pečen pod žerjavico.

Spanakopita je špinačna pita, ki jo od 5. stoletja pripravljajo iz špinače, sira feta in aromatičnih zelišč. Jajčevci so zelo priljubljena zelenjava, pripravljajo jih na vse mogoče načine, za meze, kot namaz, solato, pečene in pretlačene kot kremo, pečene pomešajo s pečeno papriko, česnom in oljčnim oljem, pečene polovice polnijo z mesom in sirom, z njimi pripravljajo musako. Tzatziki je idealna omaka za vroče dni ali priloga, narejena iz kumar, česna, svežega koprca in veliko grškega polnomastnega jogurta. Pastitsio so v Grčijo prinesli Rimljani, rečejo mu grška lazanja. Plodove morja pripravljajo na vse načine, v mreže se namreč v morju, ki velikodušno obdaja Grčijo, ujamejo čudovite delicije. Dolmades so sarmice v trtinih listih; postrežejo jih mrzle kot meze ali tople kot samostojno jed. Liste trte nadevajo z mesom in rižem. Tahini so sanje domala vsakega vegetarijanca, na grških mizah je pri vsakem obroku. Sezamovo pasto mešajo s česnom in limonovim sokom.
Stifado je tradicionalni grški golaž. Pripravljajo ga v keramični posodi, v kateri meso ali hobotnico z dodatkom paradižnika, majhnih čebulic, vina in cimeta počasi dušijo v pečici. Souvlaki je najbolj popularna hitra ulična hrana. Gre za ražnjič iz različnih kosov mesa, popečen na žaru, ob njem servirajo pito. Keftedes so mesne kroglice iz mletega mesa z dodatkom čebule, česna, peteršilja, origana, mlete kumine, krušnih drobtin in malo sveže mete. Kleftiko je jagenjček, počasi pečen pod žerjavico.

Tudi sladkih jedi je ogromno: baklava, halva, pita iz pomaranč, panoramski trikotniki (korneti, polnjeni z mlečno kremo iz masla), grška loukomia (želatinasti bomboni, lokumi, prineseni iz Turčije), rizogalo (puding iz riža). Grčija ni le dežela okusne zdrave hrane, ampak tudi raznolikih pijač. Ouzo je najbolj znana alkoholna pijača z aromo janeža; destilat v kozarcu postane bel, ko vanj, da bi ga razredčili, dodamo požirek ali dva hladne vode. Je spremljava mezam ali odličen digestiv po obilnih obrokih. je vrsta grškega konjaka. Gre za mešanico žganja, zelišč in muškatnega vina, ki več let zori v hrastovih sodih. Retsina je tradicionalno vino, ki ga pridelujejo že najmanj 2000 let. Da bi zatesnili vinske sode in preprečili oksidacijo vin, so jih namazali s smolo alpskega bora. Vino ni oksidiralo, je pa pridobilo aromo smole in postalo zelo priljubljeno. Čeprav tega okusa nismo vajeni, ga je treba poskusiti kot posebnost.
V grškem življenju je imelo vino vedno zelo pomembno vlogo, morjeplovci so na poti po Sredozemskem, Črnem in Jadranskem morju že pred tisočletji razširili kulturo gojenja trte in pridelave vina. Za njihov sloves so zaslužna sladka vina iz muškatnega grozdja z dodatkom alkohola, ki so jih pridelovali na otokih Rodos, Limnos, Samos. Tudi danes je pridelava vina zelo čislana, popularna in na visokem nivoju. Poleg mednarodno cenjenih sort, kot so sauvignon, chardonnay, pinot, merlot, cabernet sauvignon in syrah, še naprej predano skrbijo za avtohtone sorte grozdja. Od belih so najbolj čislane assyrtiko, robola (rojakinja naše rebule), vilana, roditis, muscat itd., med rdečimi pa xynomavro, goumenissa, agiorgitiko, mavrodaphne, limnio. Vse so osnova za izvrstna vina, ki so odlična spremljava bogati grški hrani.

Te dni v Lidlovih trgovinah poiščite pisano ponudbo izdelkov na grški način. Iz kumar in jogurta pripravite tzatziki, odlično oljčno olje bo osnova številnim jedem, na voljo je bogat izbor oliv in namazov iz njih, sira feta ter namazov iz fete. Ponujajo različne pite iz sira ali špinače, ki jih le še spečete, musako, v pečici pripravite hobotnico z olivami, različnimi začimbami in krompirjem. Posladkajte se s halvo z mandlji, karameliziranimi oreščki, baklavo z orehi, poskusite timijanov med … in sladko vino z otoka Samos. Uživajte v grških dobrotah, še preden greste tja na dopust in obiščite Lidlovo spletno stran z recepti..
Dober tek!
Mira Šemić, kulinarična poznavalka in vinska akademikinja